sunnuntai 20. joulukuuta 2009

Spotify on vuoden 2009 SaaS-palvelu

SaaS (software as a service) ja siihen vahvasti kytketyt pilvipalvelut ovat ehkäpä IT-alan puhutuin ilmiö vuoden 2009 aikana. Aikaisemmin tässä blogissa olen kertonut ennusteista, joiden mukaan tähän ansaintamalliin perustuvat palvelut tulisivat kasvattamaan huomattavasti lähivuosina. Eräs SaaS-palveluiden komeetoista on ehdottomasti ruotsalainen musiikin suoratoistopalvelu Spotify, joka on kasvattanut suosiotaan huimasti tämän vuoden aikana.
Palvelu on kuluttajille suunnattu musiikkipalvelu, josta kaikki järjestelmään liitetty musiikki on vapaasti kuunneltavissa, mutta musiikkia ei saa kopioitua itselleen. Palvelusta on mainoksilla höystetty ilmaisversio, mutta 10 € kuukausihinnalla mainoksista pääsee eroon, äänenlaatu paranee hieman ja palvelun saa myös omaan Symbian tai iPhone matkapuhelimeen. Spotifyä on kritisoitu monessa yhteydessä liian pienistä rojalteista levy-yhtiöille ja artisteille ja monet artistit ovatkin vetäneet musiikkiaan pois palvelusta. Tästäkin huolimatta musiikkikirjasto on valtavan laaja, vaikkakin monet huippuartistit loistavat edelleen poissaolollaan.

Spotifyn Premium version saa nyt myös kännykkään S60 ja iPhone alustoille.
Tilasin noin kuukausi sitten Spotifyn maksullisen Premiumin version ja sain palvelun myös kännykkään. Olen testannut mobiiliversiota iPhonessa ja Nokian S60 puhelimessa ja palvelu toimii loistavasti. Kaupunkialueella musiikki toistuu 3G verkon yli ongelmitta ja ohjelma toimii luotettavasti. Puhelin ei ole kuitenkaan riippuvainen nettiyhteydestä, sillä soittolistoja saa kopioitua myös puhelimen muistiin jopa yli 3000 kappaleen verran. Myös ohjelman käytettävyys on erinomainen ja varsinkin sovelluksen S60 version käyttöliittymä on yksi parhaista, joita kyseiselle alustalle on tehty. Erityisesti odottaisin palvelua vielä Playstation 3 alustalle, joka toimii meidän olohuoneessa pääasiallisena musiikkitoistimena. Tämän alustan myötä Spotify täyttäisi kaikki meidän talouden musiikkitarpeet.
Oli miten oli, niin Spotify on kaikesta huolimatta erittäin innovatiivinen ja ehdottoman nykyaikainen palvelu, joka on vihdoin uudistanut tavan jakaa musiikkia vanhan levymyynnin sijaan. Helppokäyttöisyydellään se päihittää jopa musiikin laittoman nettikopioinnin, eikä hinnankaan pitäisi olla kovin suuri este. Toivottavasti Spotify ja muut vastaavat palvelut ottavat tuulta siipiensä alle ja vievät musiikkiteollisuuden lopullisesti tämän kaltaiseen ansaintamalliin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti