keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Windows 7 - ensikosketus

Pääsin eilen vihdoin asentamaan Amazonista elokuussa tilaamaani Windows 7 Home Premiumia. Olen käyttänyt jo noin puolen vuoden ajan Windows 7:n beta ja RC versioita, mutta eilen tein ensikosketuksen lopulta valmiiseen Windows 7:n. Ensikosketus oli varsin lupaava - asennus kesti ainoastaan 30 minuuttia ja kaikki koneen laitteet ja ajurit toimivat automaattisesti ilman ylimääräistä säätöä. Ja mikä parasta - käyttöjärjestelmän suorituskyky on valovuoden vanhaa Windows XP:tä edellä. On historiallista, että Microsoft on ensimmäistä kertaa kyennyt tekemään aikaisempaa käyttöjärjestelmää kevyemmän ohjelmiston. Toisaalta on tavanomaista, että uusi käyttöjärjestelmä on aina nopea juuri asennuksen jälkeen, mutta uutisointien mukaan Windows 7:n ei pitäisi hidastua käytön myötä vanhojen versioiden tapaan. Myös käyttöjärjestelmän tarjoama monikosketustuki on tervetullut ominaisuus, joka tulee varmasti kasvattamaan erilaisten monikosketusnäyttöjen suosiota tänä ja ensi vuonna.

Vanhat tutut ohjelmat kuten Paint ja Wordpad perustuvat nyt Officeseta tuttuun ribboniin.
Käyttöliittymäpuolella suurimmat muutokset tulivat jo XP:stä Vistaan siirryttäessä. Vistan ja 7:n välillä muutokset eivät ole merkittäviä, mutta esimerkiksi Vistan hailakasta värimaailmasta on tehty harppaus eteenpäin. Myös vanhat ohjelmat kuten Paint ja Wordpad on tehty 7:ssa uusiksi ja niiden käyttöliittymä perustuu Officesta tuttuun ribboniin. Muita käyttöliittymäuudistuksia ovat esimerkiksi:
  • Ikkunan raahaaminen näytön vasempaan tai oikeaan laitaan suurentaa ikkunan puolen näytön kokoiseksi. Kätevä nykyisillä laajakuvanäytöillä.
  • Gadgetteja voi määritellä mihinpäin näyttöä tahansa.
  • Tehtäväpalkin avoimista ohjelmista näytetään enää pelkät ikonit, jotka ilmoittavat muutoksista eri värein.
  • Tietyin aikavälein automaattisesti vaihtuva taustakuva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti