keskiviikko 2. syyskuuta 2009

Mistä iPhonessa on todella kyse?

 
IPhone 3G S on nopea ja helppokäyttöinen älypuhelin. 
Meidän talouteen ostettiin heinäkuussa iPhone 3G S, joka saapui postissa noin viikko sitten. Kyseisen ihmelaitteen ympärillä on riittänyt paljon hypetystä ja Apple on normaaliin tapaansa onnistunut puhelimen markkinoinnissa lähes täydellisesti. Erityisesti puhelimen käytettävyyttä on kehuttu muita puhelimia paremmaksi. Ensimmäinen iPhone 2G oli ominaisuuksiltaan selvästi keskeneräinen markkinoille tullessaan vuonna 2007, sen sijaan nykyinen 3G S malli toimii sunnunannäyttäjänä monessakin eri asiassa muille laitevalmistajille. Muihin laitteisiin verrattuna iPhonessa on kolme ominaisuutta ylitse muiden:
  • nopeus,
  • markkinoilla olevien maksullisten ja ilmaisten ohjelmien lukumäärä ja laatu sekä
  • käytettävyys.
Laite on nopein koskaan näkemäni puhelin niin ohjelmien latausaikojen, väliainimaatioiden kuin yhteyksienkin osalta. Esimerkiksi hs.fi sivusto latautuu puhelimeen hetkessä ja ongelmitta, kun taas esimerkiksi Nokian kännykät lataavat sivua pitkään ja lopulta kaatuvat. On myös hämmästyttävää, miten iPhonelle on julkaistu niin suuri määrä erilaisia laadukkaita sovelluksia ottaen huomioon, että puhelin julkaistiin vasta 2007. Puhelimelle on saatavilla esimerkiksi joukkoliikenteen GPS avusteinen reittiopas, Skype ja pian myös Spotify. Myös sovellukset joita on saatavilla monelle eri alustalle, vaikuttavat olevan iPhonessa laadukkaampia, kuten esimerkiksi Fring.
Sitten on vielä se paljon puhuttu käytettävyys. Monet ovat subjektiivisesti arvioineet iPhonen käyttöliittymän paremmaksi ainostaan sillä perusteella, että se on miellyttävämmän näköinen ja käytön aikaiset animaatiot toimivat sulavasti ja näyttävästi. Toki nämäkin ovat hyviä argumentteja ja vieläpä täysin totta, mutta lisäksi laitteen käytettävyys vaikuttaisi olevan myös tehokasta. Käyttöliittymä on tehokas silloin, kun jonkin tietyn käyttötilanteen suorittaminen vaatii mahdollisimman vähän työvaiheita: syötteitä tai näppäilyjä. Tässä vertailun vuoksi muutama eri käyttötilanne, kun vastakkain laitetaan iPhone ja eräs Nokialaisten parhaimmistoa, E71. Kaikissa testitapaukissa puhelin on alussa ja lopussa näppäimet lukittuna:
KäyttötilanneSyötteitä E71 vs.Syötteitä iPhone
Laite äänettömälle91
Musiikkikappaleen vaihto104
Tekstiviestin lähetys129
Numeroon soittaminen67

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti