Lukuisten yritysten työnhakuilmoituksissa näkee etsittävän innovatiivisia työntekijöitä. Työnhakuilmoituksista huolimatta yritys ei kuitenkaan välttämättä tue innovatiivista kehitystä lainkaan. Usein luullaan, että innovatiiviset ihmiset synnyttävät innovaatioita kuin itsestään. Oman näkemykseni mukaan asia ei ole lainkaan näin - pahimmassa tapauksessa innovatiivisuuteen kannustamaton yrityskulttuuri tappaa kaikki nerokkaat keksinnöt. Toisaalta innovaatioita tukeva yritys saa myös sellaiset henkilöt keksimään innovaatioita, jotka eivät pidä itseään innovatiivisina. Niinpä oikeasti innovatiivinen yritys omaa kaikenlaisia ihmisiä - ei ainoastaan itseään innovatiivisena pitäviä. Esimerkiksi toiset ihmiset ovat hyviä heittelemään ajatuksia ilmaan, kun taas toiset osaavat tuotteistaa toimivia ideoita näistä ajatuksista. Tuotteistetut innovaatiot eivät synny yhden henkilön toimesta, joten yrityksen tehtävänä on tukea innovaatioiden syntymistä tuomalla erilaisia ihmisiä innovoimaan yhdessä.
Miten yritys voi sitten tukea innovaatioita? Mielestäni innovatiivisuus on itse itseään ruokkivaa toimintaa. Ennen kuin aletaan keksimään myytäviin tuotteisiin innovaatioita, tulee yrityksen sisäisen alotetoiminnan ja kehittymisen olla kunnossa. Kun työntekijät huomaavat omat vaikutusmahdollisuutensa, voidaan siirtyä innovoimaan myös tuotteiden parissa. Tätä yritykset voivat tukea erityisellä innovaatioprosessilla. Prosessia tukemaan luodaan innovatiivinen ympäristö ja riittävästi aikaa. Ympäristönä voi olla esimerkiksi innovatiivisesti sisustettu konttori tai erityinen huone innovaatioiden kehittelyyn. Pääsääntönä kuitenkin on, että innovaatiot vaativat aikaa ja vapautta. Tämä on tiedostettu hyvin yliopistoissa, vaikka näitäkin oikeuksia on viime vuosina karsittu.
lauantai 14. maaliskuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Näkisin, että innovatiivisuudessa on tärkeää se, että kaikilla työntekijöillä olisi mahdollisuus osallistua innovointiin. Lisäksi olisi tärkeää antaa tunnustusta hyviksi havaituista ideoista. Oli sitten kyseseessä prosessin tai tuotteen parantamisesta, taikka ylipäätään mistä tahansa ideoista toiminnan parantamiseksi. Joissakin tapauksissa "innovaatio" saattaa kuulostaa turhan juhlalliselta termiltä. Aloitteellisuuteen pitää suoda mahdollisuus kaikilla tasoilla, oli sitten kysymys uudesta tuotteesta tai vaikka kahvinkeittovuorojen jakamisesta.
VastaaPoistaNäitä tukevien toimintatapojen kehittäminen onkin asia erikseen...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaJuuri näin! Tuo tunnustusten jakaminen onkin hyvä idea! (innovaatio tämäkin - ja tämä mun teksti onkin sitten se tunnustus) =)
VastaaPoista